Når livet svarer igen

billede-09-10-16Som terapeut møder jeg med jævne mellemrum mennesker, for hvem der er sket noget, som har rystet dem og deres oplevelse af verden voldsomt. Lige meget hvad de gør for at finde tilbage, er deres liv uigenkaldeligt forandret. Tilbøjeligheden til at ville “løse problemet” og selv bestemme over livet fører ingen vegne hen og accepten af det skete vil heller ikke indfinde sig.

Samtalen i et terapiforløb bliver derfor i stedet et forsøg på, at få fat i noget større.

I artiklen “Mo-zen” skriver Suzanne Brøgger fra et “stort” sted:

Selvom jordelivet er selve paradiset i glimt, og evigheden er her og nu, bliver ingen sparet for livets genvordigheder. Sjovt ord. For det betyder jo bare, at livet svarer igen. Vi er ikke alene. Der kommer hele tiden svar. Også dem, vi ikke ligefrem ønsker: Kærlighedssorg, tab af håb, tro og relationer, sygdom og død. Livets ustadighed, kort sagt.
Man kan jo vælge at opfatte de frygtelige svar, man undertiden får, som udtryk for tilværelsens store humor. Selvom man sagtens kan græde i flere år over noget. Ind i mellem griner man samtidig. Og man ved, at der er en mening et sted, selvom den kan være svær at se. De ting, man ikke kommer over, og som bliver livsformende, forlener én med en skæbne. Det er fint, fås ikke med rabat.

“Skæbne” er et stort ord, skabt ud af store omstændigheder, dvs. de livsforandrende oplevelser, man ikke kommer over. De livsformende oplevelser, man ikke selv kan bestemme over, men i stedet må lever med uden at kunne “løse”.

Nogle mennesker ender med at tager deres skæbne på sig, og får på den måde fat i noget uforklarligt større. Noget, der simpelthen er større end det, de personligt har oplevet.

Som tilskuer til dette slip ind i erfaringen af “skæbne”, kan det i terapirummet, opleves som et nyt og større ja til livet, end det, der var til stede før det skete.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s