Elsker, elsker ikke

Du elsker mig … du elsker mig ikke. Jeg bliver tiltrukket … jeg bliver afvist. Du er den rigtige for mig … nej, du er den forkerte for mig. Dette kunne ligne modsætninger, men i parforhold er det ikke unormalt, at svinge mellem den slags modsatrettede følelser. Men det er svært, og det kan være smertefuldt. Og det er ofte derfor, at vi går i parterapi.

Måske lyder det mærkeligt, men faktisk kan vi i den sammenhæng lære noget af de to verdensberømte skuespillere Elizabeth Tayler og Richard Burton. Umiddelbart virker deres forhold som dårlig reklamer for parterapi. Ganske vist blev de gift to gange, men de blev også skilt to gange – og deres forhold var som en følelsesmæssig tsunami.IMG_1731

Men i bogen Derfor forelsker du dig aldrig i den forkerte viser den danske psykolog Jytte Vikkelsøe, at vejen til det liv, man som par stræber efter, altid går gennem de mest fastlåste konflikter. Og faktisk bruger hun netop Elizabeth Tayler og Richard Burton som et eksempel på, at vi ofte falder for et andet menneske, som netop også rummer kimen til konflikt med én. Det betyder, at der i valget af partner er en dynamik indbygget – den store lidenskab, men på samme tid også elementer af stor usikkerhed, tvivl og foruroligelse. Se lige her, hvordan Richard Burton beskrev dette da han for første gang mødte Elizabeth Tayler:

»Hun var så usædvanlig smuk, at jeg næsten lo højt. Hun … (var) sult, brand, ødelæggelse og pest … altings sande ophav. Hendes bryster var apokalyptiske, de ville lægge imperier i grus, før de visnede hen … hendes krop var et mirakuløst bygningsværk … Hun var ubestrideligt vidunderlig. Hun var overdådig. Hun var mørkt, kompromisløst fråseri. Hun var, kort sagt, simpelthen for meget … de store violblå øjne … havde et sært glimt … Evigheder passerede, civilisationer opstod og bukkede under, mens disse kosmiske projektører undersøgte min mangelfulde personlighed. Hvert akne-ar i mit ansigt blev til et månekrater.«

Det er jo en tiltrækning og frygt for afvisning, der giver lyd fra sig her, på én gang og i forhold til det samme menneske – ekstase og lurende katastrofe, som Jytte Vikkelsø beskriver det.

I sin bog fortolker Jytte Vikkelsøe det på denne måde: Noget fælles gør sig gældende for de par, som hun har arbejdet med – nemlig det tilsyneladende modsætningsfyldte, at begge parter altid forelsker sig i et menneske, som rummer to karaktertræk. Man forelsker sig altså i en person, som rummer både de karaktertræk, som man selv beundrer mest og selv ønsker at have, men har meget vanskeligt ved at udvikle eller udtrykke og på samme tid karaktertræk, som man selv finder meget foruroligende, og derfor prøver at undslippe eller holde ude af sit liv.

Det er disse modsatrettede egenskaber, som kan resultere i den smertefulde oplevelse »du elsker mig … du elsker mig ikke« o.l. Men – og det er her parterapien kommer ind: Dette er ikke kun parforholdets nederlag. Det kan også blive forholdets udvikling. Som Jette Vikkelsøe skriver, så kan disse indbyggede uoverensstemmelser komme til at dominere parforholdet, »men de kan også vise vejen til forløsning. Konflikterne er nemlig også parforholdets ulevede mulighed.« Det er her parterapien kan hjælpe os til at udvikle os i fællesskab. Partneren tilbyder jo faktisk en mulighed for at man kan møde de træk hos ham eller hende, som man selv både har frygtet og længtes efter i sit liv.

Jytte Vikkelsøe skriver det meget præcist: Gaven som partneren kan bringe er »udfordringen til at møde os selv og tage ejerskab for den drøm og den længsel, der, hvis vi mærker efter, sikkert har boet i os, så længe vi kan huske.«

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s